23/10/2020
  • 365
  • 0
by TaeKwonDo - SCM

(Από τον ιδρυτή του τον στρατηγό CHOI HONG HI)
Το TAEKWON-DO διαφέρει πάρα πολύ από τις άλλες πολεμικές τέχνες.
Στην πραγματικότητα καμιά άλλη πολεμική τέχνη δεν είναι τόσο προηγμένη όσον αφορά τη μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα των τεχνικών καθώς και την άριστη φυσική κατάσταση που μεταδίδει στους ασκούμενους.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ TAEKWON-DO:

 

Ένας συνδυασμός περιστάσεων έκανε δυνατό για μένα , να ιδρύσω και να αναπτύξω το TAEKWON-DO , εκτός του ότι γνώριζα TAE KYON , είχα την ευκαιρία να μάθω καράτε στην Ιαπωνία , κατά την διάρκεια των 36 χρόνων , στα οποία η χώρα μου βρισκόταν υπό την Ιαπωνική κατοχή. Μετά την απελευθέρωση της Κορέας το 1945, τοποθετήθηκα σε διακεκριμένη θέση, σαν ιδρυτικό μέλος των νέων σχηματιζόμενων ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Το πρώτο μου έδωσε την αίσθηση της δημιουργίας , ενώ το δεύτερο τη δύναμη να διαδώσω το TAEKWON-DO , παρ’ όλες τις πολλές αντιδράσεις.

Η ανάδειξη του TAEKWON-DO σε διεθνή πολεμική τέχνη σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, οφείλεται σε μια ποικιλία παραγόντων. Τα κακά της σύγχρονης κοινωνίας (ηθική διάβρωση, υλισμός, εγωισμός), δημιούργησαν ένα πνευματικό κενό. To TAEKWON-DO ήταν το αντιστάθμισμα για τα υπερισχύοντα αυτά αισθήματα του πνευματικού κενού, της καχυποψίας και παρακμής. Επί πλέον, υπήρξαν και βίαιοι καιροί στους οποίους οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να βρουν μέσα για την προστασία τους, και γι’ αυτό η ανωτερότητα του TAEKWON-DO έγινε ευρύτατα αποδεκτή. Έτσι το TAEKWON-DO εξαπλώθηκε στον κόσμο πολύ γρήγορα.

Η ανάμειξη μου στις πολεμικές τέχνες βοήθησε στη βελτίωση της υγείας που μου έδωσε ο Θεός. Ήμουν από τη φύση μου εύθραυστος και αδύναμος γι’ αυτό στην ηλικία των 15, ο καθηγητής της καλλιγραφίας μου είπε να μάθω TAE KYON. Το 1938 λίγες μέρες προτού φύγω από την Κορέα για να σπουδάσω στην Ιαπωνία, μπλέχτηκα σε ένα επεισόδιο και έφυγα από την Κορέα γιατί αν έμενα θα φυλακιζόμουν. Αποφάσισα να γίνω μαύρη ζώνη στο καράτε καθώς βρισκόμουν στην Ιαπωνία.

Τον Ιανουάριο του 1946 διορίστηκα ανθυπολοχαγός του στρατού της Κορέας και τοποθετήθηκα στο 4ο σύνταγμα πεζικού σαν αρχηγός λόχου. Άρχισα να διδάσκω καράτε στους στρατιώτες μου, σαν μέσο φυσικής και πνευματικής εξάσκησης. Τότε μόνο κατάλαβα ότι έπρεπε να αναπτύξουμε τη δική μας εθνική πολεμική τέχνη, ανώτερη και στο πνεύμα και στην τεχνική από το γιαπωνέζικο καράτε. Άρχισα να αναπτύσσω νέες τεχνικές συστηματικά από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Μέχρι το τέλος του 1954 είχα σχεδόν ολοκληρώσει την ίδρυση μιας νέας πολεμικής τέχνης για την Κορέα και στις 11 Απριλίου 1955 της δόθηκε η ονομασία TAEKWON – DO.

Παρόλο που το ύψος μου είναι μόνο ενάμιση μέτρο περίπου, είμαι περήφανος, γιατί έζησα σύμφωνα με τις ηθικές μου πεποιθήσεις. Προσπαθούσα πάντοτε να μάχομαι στο πλευρό της δικαιοσύνης, χωρίς να φοβάμαι οτιδήποτε. Πιστεύω ότι αυτό το κατόρθωσα χάρη στην αστείρευτη δύναμη και αδάμαστο πνεύμα, που μου έδωσε το TAEKWON – DO. Οι τεχνικές του TAEKWON – DO, βασίζονται σε αρχές της σύγχρονης επιστήμης και κυρίως στη Φυσική του Νεύτωνα, που μας διδάσκει πως να παράγουμε τη μέγιστη δύναμη.

Οι στρατιωτικές τακτικές της επίθεσης και της άμυνας, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Ότι παρόλο που προανάφερα πως έμαθα καράτε και TAE KYON, εντούτοις οι θεμελιώδεις θεωρίες και αρχές του TAEKWON – DO, είναι εντελώς διαφορετικές από οποιαδήποτε άλλη πολεμική τέχνη στον κόσμο. Πρέπει να το σεβόμαστε όπως σεβόμαστε το ίδιο μας το σώμα και έτσι ποτέ δεν θα το χρησιμοποιήσουμε για κακό σκοπό.

Μεταφρασμένο στην κυριολεξία ΤΑΕ σημαίνει πηδώ για να χτυπήσω ή να σπάσω με το πόδι, KWON συμβολίζει την γροθιά – χτυπώ ή καταστρέφω με το χέρι ή την γροθιά, DO σημαίνει τέχνη ή τρόπος , σωστός τρόπος τον οποίο όμως μας έδειξαν οι σοφοί και οι Άγιοι του παρελθόντος.(Μυαλό – Πνεύμα). Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την έντεχνη εφαρμογή γροθιών, μπλόκ και χτυπημάτων για την γρήγορη καταστροφή του κινούμενου αντιπάλου ή αντιπάλων.Το TAEKWON-DO δηλαδή καθιστά ικανό τον αδύνατο και του δίνει αυτοπεποίθηση να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά και να νικήσει τον αντίπαλο. Φυσικά όταν το TAEKWON-DO εφαρμόζεται λανθασμένα, μπορεί να γίνει ένα θανάσιμο όπλο. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να δίνουμε σημασία και βαρύτητα στη πνευματική εξάσκηση, για να εμποδίζονται οι μαθητές από κακή χρήσιμοποίηση του TAEKWON-DO.

Όσο για τις γυναίκες αθλούμενες, θα βρουν αναμφίβολα το TAEKWON-DO σαν ανεκτίμητο πλεονέκτημα ενάντια στις επιθέσεις επίδοξων βιαστών. Όταν κάποιος πληροφορείται για τις πολλές περιστάσεις, στις οποίες εύθραυστες γυναίκες υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, ίσως τους φαίνεται απίστευτο. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτές μπόρεσαν να σωθούν γιατί ήταν γνώστες της τέχνης της αυτοάμυνας.

Τα περισσότερα από τα καταστροφικά χτυπήματα του TAEKWON-DO στηρίζονται κυρίως στην αρχική σύγκρουση που προκαλεί το χτύπημα και στην πρόσθετη δύναμη που δίνει το αναπήδημα των κινούμενων μελών του σώματος του αντιπάλου.Παρόμοια, χρησιμοποιώντας την ταχύτητα που δίνει η δύναμη του αντιπάλου, το παραμικρό σπρώξιμο μπορεί να τον κάνει να χάσει την ισορροπία του και να ανατραπεί. Ιδίως στην περίπτωση των μαθητών του TAEKWON-DO που βρίσκονται σε συνεχή εξάσκηση, δεν θα ξοδεύουν χρόνο για να σκεφτούν τι θα κάνουν σε μια δύσκολη περίσταση, γιατί η αντίδραση τους γίνονται αυτόματα. Οι κινήσεις τους δηλαδή είναι αποτέλεσμα των αντανακλαστικών τους.

Οι ώρες που ξοδεύει κανείς στην εξάσκηση δεν θα πάνε χαμένες. Ο αθλητής θα ανταμειφθεί. Η ανταμοιβή αυτή θα έχει την μορφή ταχύτατων αντιδράσεων και θανατηφόρων χτυπημάτων ενάντια στον αντίπαλο σ’ οποιαδήποτε περίσταση. Ακόμη κι όταν κάποιος ασκείται μόνο και μόνο γιατί του αρέσει η εξάσκηση, τότε η ψυχαγωγία που νιώθει θα δικαιολογεί το χρόνο που αφιερώνει σ’ αυτή την τέχνη. Γι’ αυτό και είναι εξίσου κατάλληλο και για τους νέους και για τους ηλικιωμένους και για τον άντρα και για την
γυναίκα.

Add Comment

Για να τα μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του σύλλογο μας...
Εγγραφείτε στο newsletter!

Εγγραφείτε στο newsletter!